luni, 1 noiembrie 2010

Suicidul-4

Romanii se sinucid si din cauza crizei economice

28 Mai 2010 | Categorie: Actualitate Share 0
Dezordinea sociala si problemele economice au devenit principalele cauze ale sinuciderilor din Romania, spun medicii si psihologii. 80 la suta dintre sinucigasi provin din randul barbatilor. Mai impulsivi si predispusi consumului de alcool si droguri, ei cedeaza mai usor in fata dificultatilor.
Situatia economica si sociala provoaca grave tulburari de personalitate si crize existentiale pentru foarte multi romani, spun specialistii. Iar acest lucru este confirmat si de datele unui raport al Institutului de Medicina Legala (IML). Daca
in 2008 au fost inregistrate 2.802 cazuri de suicid, in 2009 numarul acestora a ajuns la  2.953, potrivit raportului anual al IML. Perioadele de dificultati economice si sociale se asociaza, in primul rand cu o crestere a ratelor tuturor tulburarilor psihice, depresia, anxietatea si a consumului de substante. Si, ca urmare a acestora, apare si o crestere a ratei suicidului, este parearea medicilor psihiatri. In ultima vreme, cauzele care imping individul la un asemenea act sunt diferite fata de alti ani. Daca in urma cu patru ani cazurile de suicid din dragoste erau mai mari, astazi ele au fost inlocuite cu suicid provocat chiar de criza economica  sau financiara.
80 la suta dintre sinucigasi sunt barbati
Printre metodele cel mai frecvent intalnite sunt spanzurarea (76,5 la suta), intoxicatiile voluntare (6,2 la suta) si aruncarea de la inaltime (6,2 la suta). De asemenea, incidenta sinuciderilor este mai mare in randul barbatilor, potrivit aceluiasi raport. Pe de-o parte nivelul de impulsivitate este mai mare la barbati, pe de alta parte, in randul barbatilor apare mai frecvent consumul de alcool si droguri, iar acest lucru duce la suicid. Desi femeile sunt mai predispuse la depresie si anxietate, ele nu apeleaza la mijloace cu letalitate mare. In cazul lor, de multe ori se mai poate interveni. Mai rar o femeie se va arunca in fata trenului. Specialistii sustin ca, intotdeauna, numarul cazurilor de sinucideri in randul barbatilor a fost mai mare decat in randul femeilor. Explicatia ar fi ca tine de agresivitate, din punct de vedere biologic barbatii sunt mai agresivi. Dar si angajamentele, responsabilitatile in plus pe care barbatii le au, faptul ca ei sunt capul familiei, determina un asemenea comportament mai prezent in randul barbatilor. Statistica sumbra a sinuciderilor pe 2009 arata ca majoritatea persoanelor care au recurs la suicid au fost barbati. O posibila explicatie ar fi legata de perioada de recul financiar, care s-a facut simtita inca de anul trecut. Sinuciderea este un fenomen determinat de un complex de factori, iar unul dintre acestea il reprezinta evenimentele socio-economice ale ultimilor ani, somajul, salariile mici, incapacitatea de a plati ratele, care s-au acutizat odata cu aparitia crizei. Medicii sustin ca oamenii care au recurs la gesturi disperate s-au aflat in imposibilitatea de a rezolva aceste probleme. Aceste persoane pot duce o viata normala in societate, insa, in astfel de momente, pot dezvolta reactii care conduc la sinucidere.  Medicii  Serviciului de Medicina Legala Bacau cred ca principalele cauze sunt criza economica si sociala.
Constanta, pe primul loc la numarul de sinucideri
In Romania, media nationala este de 13,5 sinucideri la 100.000 locuitori pe an. Incidenta mare gasim in Constanta (36,3) , Harghita (26,9), Satu Mare (23,2), Covasna, conform  raportului IML. In alte zone ale taii, incidenta sinuciderilor este mult sub media nationala. Sinuciderea poate fi considerata raspunsul ultim pe care individul il da unei probleme ce nu poate fi rezolvata de unul singur, dupa ce un lung sir de incercari de rezolvare care au esuat. De aceea, cei care au tulburari psihice trebuie sa stie ca au nevoie de ajutor. Insa, in Romania, tocmai acest lucru lipseste, spun medicii. La noi nu se face o prevenire a suicidului, iar populatia nu este informata cum ar trebui. In Marea Britanie insa, au anticipat criza si au suplimentat fondurile pentru serviciile de psihiatrie.
Gesturi extreme din cauza problemelor financiare
Pana anul trecut, in judetul Bacau, media sinuciderilor era de 50 pe an. Se pare insa ca perioada de criza a dus la explozia sinuciderilor si in judetul nostru. In 2009, au existat 80 de cazuri in care tot atatia bacauani si-au pus capat zilelor, ceea ce inseamna ca, in medie, sase persoane s-au sinucis in fiecare luna. Inceputul lui 2010 este unul nefast pentru Bacau, pana in prezent inregistrandu-se peste zece cazuri de sinucidere. Medicii specialisti cred ca pana la sfarstitul  anului numarul sinucigasilor sa creasca, iar princxipala cauza ar fi criza financiare. Potrivit unei declaratii date de seful Serviciului Judetean de Medicina Legala Bacau, medicul Marcel Badara, „in 2002 a fost inregistrat numarul cel mai mare de sinucideri, 62 de bacauani luandu-si viata. In 2009, s-au inregistrat 80 de cazuri, iar in 2010 sunt deja peste 10.
Rata sinuciderilor, in crestere in judetul Bacau
Medicii legisti spun ca rata sinuciderilor se mentine crescuta in randul bacauanilor. Statisticile de specialitate  arata ca bacauanii stau mai bine doar fata de judetele Covasna, cu 34,67 de sinucideri la 100.000 de locuitori, si Harghita, cu 33,33. In Bacau, 33 dintre cei care au decis sa incheie socotelile cu viata au fost barbati, iar 7, femei. A fost inregistrat si un caz de suicid prin spanzurare, anul trecut,  in Penitenciarul Bacau, unde un detinut de 28 de ani a fost gasit in celula atarnat de un streang facut din resturi de carpe.
Si criza economica provoaca depresii
Ianuarie si februarie, de regula, sunt Lunile in care numarul sinuciderilor si al tentativelor de suicid este mai redus sun ianuarie si februarie, in timp ce primavara si toamna, numnarul aqcestoira este cel mai mare.In general, riscul sinuciderii exista la orice forma de depresie, care apare mai frecvent primavara si toamna. Una din patru persoane trece de-a lungul vietii printr-o depresie. In ultimul timp, numarul tentativelor de suicid a crescut si ca urmare a crizei economice si sociale. A scazut  toleranta populatiei la greutatile vietii.
Mediatizarea excesiva, o alta cauza
Medicii psihiatri considera ca mediatizarea excesiva a cazurilor de sinucidere, cu descrierea in detaliu a modalitatii, contribuie indirect la agravarea fenomenului. In plus, prin indepartarea de credinta in Dumnezeu, tot mai multe persoane si-au pierdut un punct de sprijin. Inainte,  oamenii isi puneau speranta in Dumnezeu si aveau frica de el, nu recurgeau la sinucidere pentru ca erau convinsi ca este un mare pacat. Din punct de vedere socio-patologic, fenomenul sinuciderii ar putea masura sanatatea mintala a unei societati, oglindind tensiunile si conflictele sociale, politice si economice ale acesteia. Potrivit teoriei biologice, sinuciderea este o boala. Teoria psiohologica sustine ca este o expresie a unei constitutii psihice fragile, iar teoria sociologica le vede ca pe un fapt social, un act de fuga din fata unei realitati.
Inceput de an nefast
Trupul neinsufletit al unei profesoare de biologie de la Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare”, din Bacau, a fost gasit in mansarda blocului in care locuia. Dana P. nu a lasat niciun bilet prin care sa-si justifice gestul. Femeia trecuse recent printr-un divort. Cadavrul a fost descoperit chiar de mama acesteia. Vecinii spun ca era o femeie linistita, dar care trecuse recent prin trauma unui divort. Profesoara nu a fost vazuta de doua zile, cand s-a intors de la scoala. Mama sa nu intrase in panica, pentru ca Dana isi lasase geanta, hainele si telefoanele in locuinta.
Dan MINDIRIGIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu