luni, 1 noiembrie 2010

Suicidul-2

Specialişti: Mădălina Manole trebuia internată forţat la psihiatrie
21 Iulie 2010
Mădălina Manole
 E-MAIL      PRINT      RSS             MĂRIME TEXT
1461 VIZUALIZARI | COMENTARII  6
După trei tentative de sinucidere, Mădălina Manole ar fi trebuit internată la psihiatrie, pentru a preveni acest deces, sunt de părere medicii specialişti. Artista ar fi putut fi internată chiar împotriva voinţei ei, având în vedere numărul mare de tenative de suicid. Astfel, Legea privind sănătatea mintală permite internarea forţată într-un spital de psihiatrie a unui pacient, potrivit Realitatea.net.
"Mădălina Manole ar fi trebuit să-şi sărbătorească ziua de naştere într-o rezervă de la Spitalul de Psihiatrie Obregia, pentru a se preveni în acest fel suicidul apărut după tentativele anterioare. O persoană cu trei tentive de suicid trebuie să ajungă la un medic psihiatru indiferent de ce spune familia sau pacientul în cauză. Trebuia trimisă cu Salvarea la Psihiatrie. Dacă pacientul refuză, există internarea nevoluntară, potrivit Legii Sănătăţii Mintale", spune dr. Eugen Hriscu, medic psihiatru şi psihoterapeut.
De aceeaşi părere este şi psihiatrul Radu Mihailescu, de la Spitalul Obregia. "În cazul în care familia aduce la spital un pacient suicidar, aceasta este o mare urgenţă. Dacă pacientul în cauză nu doreşte internarea, se recurge la internare împotriva voinţei sale, cu notificare către Parchetul Teritorial şi cu instituirea, la ordinul directorului, a unei comisii care în 72 de ore reevaluează bolnavul şi confirmă necesitatea internării nevoluntare. Comisia are obligaţia să vadă bolnavul din 15 în 15 zile sau ori de câte ori medicul curant solicită", a explicat prof. univ. dr. Radu Mihailescu, şef de secţie la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia" din Capitală.
Ancheta procurorilor arată faptul că Mădălina Manole a avut trei tentative de sinucidere. La ultima tentativă, din 17 iunie, cântăreaţa a fost internată la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Soţul său, Mircea Petru, spunea: "am beneficiat de asistenţă la Spitalul Floreasca şi sunt convins că la profesionalismul doctorilor de acolo, dacă aveau cea mai mică bănuială de orice nebunie, schizofrenie sau orice nelinişte interioară ... de-aia au şi insistat să rămână pentru investigaţii. Psihologul a hotărât să plece acasă".
Medicul Hriscu spune că nu psihologul este cel care ia decizii în privinţa stării de sănătate a unui pacient, ci doctorul. În acest caz, un medic psihiatru. "Mă întreb dacă familia nu va da în judecată Spitalul Floreasca. Mădălina Manole ar fi trebuit transferată de acolo la spitalul de psihiatrie. Psihologul nu are importanţă în chestiuni din acestea medicale", precizează dr. Eugen Hriscu.
Reprezentanţii Spitalului de Urgenţă Floreasca, unde a fost internată Mădălina Manole, spun că persoanelor cu tentativă de sinucidere li se recomandă consultul psihiatric şi, dacă este cazul, internarea la o secţie de profil, însă pacientul este cel care decide.
"La toţi pacienţii care ajung la spital la secţia de toxicologie şi sunt internaţi li se recomandă consult psihiatric. Însă, chiar dacă medicul decide ca pacientul să fie internat ulterior la psihiatrie, acest act medical se face numai cu acordul pacientului, potrivit legii", a declarat dr. Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.
Acest control psihiatric se recomandă tuturor pacienţilor internaţi la toxicologie cu tentativă de suicid, inclusiv şi Mădălinei Manole, adaugă medicul. Totuşi, cântăreaţa nu a ajuns la vreo secţie de psihiatrie. "Pacientul are dreptul să refuze un tratament. Pentru această internare era nevoie de acordul ei. Nu pot să vă confirm dacă Mădălina Manole a refuzat sau nu internarea la Spitalul de Psihiatrie Obregia. Oricum, acest lucru ţine de drepturile pacientului, este un caz medico-legal, iar dosarul ei a fost ridicat pentru anchetă", a precizat purtătorul de cuvânt de la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
Tentativele de suicid se spitalizează minim o lună
În plus, medicii psihiatri vorbesc şi despre timpul pe care îl petrec în spital persoanele cu tentative de suicid şi spun că nu este foarte scurt. "Dacă pacienţii cu idei suicidare care se internează voluntar stau în spital aproximativ 3-4 săptămâni, cei care sunt aduşi de familie se externează după minim o lună, pentru că este mult mai grav, dar depinde de la caz la caz", precizează prof. Mihailescu.
În cazul acestor persoane de tentative suicidare, tratamentul medicamentos antidepresiv durează cam 6-8 luni şi se combină cu şedinţe de psihoterapie.
De asemenea, specialiştii mai spun că, atunci când o persoană cu tentativă de suicid este internată, medicul psihiatru îşi dă seama dacă pacientul va mai repeta sau nu gestul.
"E un mit faptul că oamenii nu vorbesc despre sinucidere şi ideile pe care le au. Sunt foarte puţini cei care ascund aceste gânduri sinucigaşe. Majoritatea oamenilor care comit actul suicidar consultă un doctor înainte şi nu neapărat un psihiatru. Poate fi şi un medic de familie. Aceste persoane simt nevoia să vorbească despre tragedia prin care trec şi nu ascund acest lucru", subliniază psihiatrul Hriscu.
Soţul cântăreţei, Petru Mircea, recunoaşte că Mădălina Manole îi spunea în ultima vreme că ea "trebuie să-i vegheze din altă parte". Un alt semn care ar fi trebuit să dea de gândit, spun specialiştii, este acela că părinţii artistei ştiau că Mădălina Manole nu avea nici un invitat la ziua ei, care a coincis cu ziua suicidului.
"Părinţii au întrebat-o dacă are invitaţi la ziua ei şi Mădălina Manole le-a spus că nu are. Acest lucru putea să tragă atenţia părinţilor, că o stea de calitate ei să nu invite persoane pentru serbare zilei. Mie mi se pare că acesta putea să fie un semn trebuie să le ridice un semn de întrebare", a precizat medicul psihiatru Albert Veress, membru al Asociaţiei Psihiatrice din România.
Mădălina Manole s-a sinucis pe 14 iulie, în ziua în care împlinea 43 de ani. Artista a înghiţit 400 de ml de pesticid Furadan, o subtanţă extrem de toxică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu